Wandelen in parken, musea en door winkelstraten - Reisverslag uit Taipei, Taiwan van Annemarie Pot & Bart Verspaget - WaarBenJij.nu Wandelen in parken, musea en door winkelstraten - Reisverslag uit Taipei, Taiwan van Annemarie Pot & Bart Verspaget - WaarBenJij.nu

Wandelen in parken, musea en door winkelstraten

Door: Annemarie

Blijf op de hoogte en volg Annemarie Pot & Bart Verspaget

25 November 2009 | Taiwan, Taipei

Nadat de nieuwe wandelschoenen van Bart alweer een tijdje ongebruikt in de kast stonden, werd besloten dat er vaker zou en moest worden gewandeld! Inmiddels hebben we heel wat afgewandeld, en dan niet alleen in (nationale) parken, maar ook in musea en bijzondere winkels...

Eind october waren we gaan wandelen in Yamingshan, het nationale park op nog geen half uur rijden van Taipei. Na een zware klim omhoog kwamen we eindelijk aan op de top van de Cisingshan, met 1120m de hoogste berg in de noordelijke regio van Taiwan, met daar prachtig uitzicht op... Tja, op wat eigenlijk. Want helaas geen prachtig uitzicht dit keer. Door het mistige weer boven op de berg was van er van een uitzicht op Yamingshan en het nabije Taipei weinig te bekennen. Waarschijnlijk doen we deze mooie wandeling dus gewoon nog eens over bij beter weer.

Zondag 1 november was de laatste dag van de Pixar, ‘20 Years of Animation’ exhibitie in de Taipei Fine Arts Museum. En dus gingen we hier op de valreep nog naar toe. Wij waren echter niet de enigen die deze bijzondere exhibitie nog even wilden zien. Met ons nog vele duizenden Taiwanesen, zo bleek uit de lange rij bij de ingang en het file lopen om onder meer de 3-D models, sketches, storyboards en scene designs van films als Toy Story, The Incredibles en Monster Inc. te mogen bewonderen.

Het weekend erna zijn we naar Miaoli county gereden om in deze regio te gaan wandelen.
We kwamen eerst terecht in het plaatsje Sanyi, dat bekent staat als de houtsnijwerk regio in Taiwan. In de grote straat zijn er meer dan 200 winkels met houten beelden, sculpturen en ander houtsnijwerk. We hebben hier onze ogen uitgekeken naar al die mooie - en dure - creaties. In Sanyi hebben we overigens ook nog de April snow trail gelopen. Een korte wandeling die ons bracht naar een open thee veld.
Vervolgens zijn we doorgereden naar de regio van Taian, geroemd vanwege de beste hot springs in Taiwan. Vele hotels bleken het weekend volgeboekt, maar gelukkig vonden we uiteindelijk nog een laatste kamertje in een leuk afgelegen hotel. We konden hier ook heerlijk ontspannen in de hot spring. Even relaxen, want de volgende dag stond een langere wandeling gepland.
We hebben de zondag twee uur gewandeld in Shitoushan, in de Mt. Lion’s Head National Scenic Area, over verschillende paden en door verschillende bossen. Niet zo lang als gepland, maar het was wel een leuke (en makkelijke) wandeling. Op weg naar huis kwamen we langs Hsinchu Green World, een park met diverse vogels, vlinders, exotische planten en dieren. Hier konden we nog een laatste uurtje rondwandelen en de verschillende natuurwezens aanschouwen. Helaas was er in het laatste gedeelte van het park weinig meer van de vogels en vlinders te zien, omdat het te donker was geworden. Sluitingstijd, en tevens een mooie tijd om naar huis te gaan dus.

Het daaropvolgende weekend kwam er van wandelen weinig tercht. Bart zijn ogen werden op vrijdag de 13e namelijk gelasered. Slapen was dit weekend belangrijk, en vooral eel rust houden.
Omdat we nog een hotelovernachting van Bart’s werk tegoed hadden (alleen dit weekend nog geldig), besloten we een nachtje - heel decadent - te overnachten in het Grand Hyatt Hotel in Taipei. Na op zaterdagmiddag hier een luxe lunch te hebben genuttigd, ging Bart weer braaf zijn (hotel) bedje in.
Hier is hij die dag alleen nog maar uitgekomen voor het nuttigen van een avondmaal, wel in zijn eentje. Ik (Annemarie) had namelijk een barbeque op het verjaardagsfeestje van Susan, waar tot in de late uurtjes nog werd gedronken en gefeest. Dan is het toch wel balen dat je de volgende ochtend voor tien uur bij het ontbijt moet zijn (wel het meest uitgebreide ontbijt uit mijn hotelloopbaan ooit) en voor 11 uur moet uitchecken. Maar ja, gelukkig konden we na een korte taxirit gewoon weer in ons eigen bedje doorslapen. Haha, wat een luxe.

En dan afgelopen weekend. Zaterdagochtend gingen we samen met Sophie, uit België, naar het National Palace Museum in Taipei. Dit museum herbergt de grootste collectie van Chinese artifacten in de wereld, wel bijna 650.000! Deze worden echter niet allemaal gepresenteerd, ongeveer 15.000 items zijn per keer on display. En dat is zelfs al heet wat, drie verdiepingen zijn we afgegaan om de
getoonde collectie te bewonderen. Wat een hoop aan Chinese kunst; potjes en pannetjes van ceramiek of porselein, brons, jade, schilderijen, kalligrafie, boeken en nog veel meer.
In de avond zagen we Sophie weer, want het was haar laatste zaterdag in Taiwan. Na 5 maanden Chinees te hebben gestudeerd, vond ze het weer tijd naar huis te gaan. En dus was er een gezellig afscheidsetentje in een Japans restaurant en werd er nagelounged in Roxy99 waar een liveband optrad.
De volgende ochtend stonden we dan ook wat later dan gepland op om naar Yingge te gaan. Zoals Sanyi de houtsnijwerk regio is, is Yingge de ceramiek regio in Taiwan. In de 300 meter lange ‘Yingge old pottery street’ met ruim 150 winkels hebben we rondgedwaald op zoek naar een mooie Chinese vaas om te kopen. Wellicht dat ons eisenpakket toch iets te hoog was, want na 150 winkels stonden we nog steeds met lege handen. In de namiddag bezochten we het Yingge Ceramics Museum met diverse aardwerk en ceramiek presentaties. In het museum werd alweer snel duidelijk dat Bart en ik geen museagangers zijn. Of hadden we misschien al teveel aardewerk gezien in het National Palace Museum, of waren we gewoon moe van al dat wandelen...?